Moderaten Morgan: För vem skall jag tro på, tro på, tro på när. Tro på när allt är såhär?

måndag 20 juli 2009

För vem skall jag tro på, tro på, tro på när. Tro på när allt är såhär?

Det skulle inte vara helt fel om de olika opinionsföretagen kollade lite på varandra och åtminstone försökte förklara de skillnader som är mellan dem. Igår kom en undersökning från United Minds som visade att Sd och Pp tillsammans hade 8,3 procent. Idag kommer en undersökning från Skop där Sd får 3,1 procent och Pp ingår i gruppen övriga partier som tillsammans fick 1,7 procent. Om det inte var nog med det så har vänsterblocket en ledning på ca 6 procentenheter igår och idag leder alliansen med 1,3 procentenheter.

Vad kan dessa skillnader bero på? I brist på förklarningar från dem som borde veta så får väl vi icke experter börjar spekulera. Skillnaderna man kan se direkt är

  • United Minds är har gjort undersökningen på Internet, Skop via telefon
  • De har ställt olika frågor (”Vilket parti tycker du bäst om i rikspolitiken?” respektive ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?”)

Jag gissar på att eftersom United Minds har gjort undersökningen på Internet så är Pp överrepresenterade, men det är bara en gissning. Att Pp ligger i gruppen övriga och delar de 1,7 procentenheterna med Fi och alla andra småpartier verkar också lite underligt med tanke på deras resultat i EU-valet.

Om skillnaderna i frågan som ställs påverkar svaren vet jag inte, skulle vara intressant att få lite svar på varför de ställer olika frågor och vad deras motivering är att just deras fråga ger ett mer rättvisande svar.

Någon som vet?

Jag får avsluta som jag började, ”För vem skall jag tro på, tro på, tro på när. Tro på när allt är såhär?”

Tidningar; Svd, DN, DN, Metro

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar