Moderaten Morgan: Gör det även olagligt att rymma!

lördag 18 juli 2009

Gör det även olagligt att rymma!

Idag preskriberas fängelsestraff om man rymmer eller inte inställer sig till fängelset. Jag hoppas verkligen att den översyn av systemet som pågår kommer att resultera i att preskriptionstiden tas bort. Hur kan det vara OK att begå ett brott, bli dömd för det och sedan slippa straff bara för att man rymmer eller inte inställer sig?

Jag tycker inte det och hoppas verkligen att man ändrar denna regel.

När man ändå är på gång att rätta till systemet tycker jag också att man skall göra det olagligt att rymma. Idag är det enligt lagen helt OK att rymma från sitt fängelsestraff. Tidigare fick man straffet förlängt med bara 15 dagar om man blev fångad efter en rymning, nu upp till 6 månader. Jag tycker inte detta är tillräckligt. Om man rymmer borde man få straffet förlängt med minst halva strafftiden som man blev dömd till, d.v.s. får man ett 5-års fängelsestraff och rymmer efter 3 månader så förlängs fängelsetiden med 2.5 år.

Tidningar; Svd, DN, Expressen, Aftonbladet

Bloggar; Feel in the Blogg

Mina tidigare inlägg; Sverige – de kriminellas drömland?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

  1. Jag skulle föredra om straffet förlängdes med lika lång tid som man redan suttit, dvs rymmer man efter tre år så räknas avtjänad tid ner till noll och man får börja om igen.

    Det innebär också att man i högre utsträckning kan använda frigång och liknande metoder i slutet av ett straff eftersom risken med en rymning ökar ju längre man suttit inne.

    SvaraRadera
  2. Mattias, låter bra, kanske dock med en minsta tid som adderas så att det inte blir "gratis" att rymma i början av sitt straff. Nu skall vi bara övertyga våra kollegor i riksdagen.

    SvaraRadera