Moderaten Morgan: Varför fara med osanning om neddragningarna i skolan i Sundbyberg?

tisdag 20 december 2011

Varför fara med osanning om neddragningarna i skolan i Sundbyberg?

Socialdemokraterna och de andra styrande partierna i Sundbyberg påstod i budgetfullmäktige att de skulle satsa på skolan och spara på lokalerna. Dock så varslade de redan dagen efter 25 lärare. Jag var helt förbluffad och förstod inte hur de kunde agera som de gjorde. Att de sedan skulle fira med en stor julfest för politikerna gjorde ju inte saken bättre, som tur va ändrade de sig i alla fall i den frågan.

Vad socialdemokraterna hela tiden har påstått är att de satsar på skolan och sparar på lokalerna. Det som är skrämmande är att de i nämnden nu har beslutat att göra precis tvärtom.

På nämnden i torsdags, efter att de protesterande föräldrarna och barnen hade lämnat, beslutade socialdemokraterna bakom stängda dörrar att sänka skolpengen för eleverna i alla klasser i grundskolan, se tabell nedan.

            2011     2012    Sänkning
Åk 1-3  28187    27708      479
Åk 4-6  31807    31266      541
Åk 7-9  41707    40998      709
Ersättning för undervisning per elev.


För åk 1-3 i Sundbyberg går det ganska bra, för vissa 1-3 klasser går det jätte bra, medan de största utmaningarna finns i åk 7-9. Vad som gör det hela ännu mer konstigt är att de sänker ersättningen mest för åk 7-9, den delen av skolorna i Sundbyberg som står inför de största utmaningarna. Hur tänkte de här?

Förutom att sänka ersättningen för undervisning så beslutade de också att sänka ersättningen för läromedel och utrustning samt elevvård och hälsovård. Hmm, vad kan man säga? Kan någon få detta till en satsning på skolan?

Samtidigt som de beslutade om att sänka ersättningen till skolan så beslutade de att höja hyran på lokalerna som skolan använder. Hyreshöjningen var från 13892 kr till 13915 kr per elev. Det är ingen stor höjning men när man multiplicerar den med de tusentals elever som går i skolorna blir det pengar. Det är i alla fall ingen sänkning som Socialdemokraterna hela tiden har påstått att de skall göra.

Jag förstår inte vad socialdemokraterna sysslar med, de står i fullmäktige där allmänheten har möjlighet att lyssna, och säger att de skall satsa på skolan och spara på lokalerna och sedan så beslutar de precis tvärt om på nämnden där allmänheten inte får lov att lyssna.

Om socialdemokraterna har stått upp och sagt att ”vi skall sparka lärare och höja hyrorna” så hade jag respekterat det, även om jag inte hade hållit med dem, men att fara med osanning i fullmäktige och sedan besluta något helt annat bakom stängda dörrar har jag ingen respekt för.

Är det den typen av politiker som vi vill ha i Sundbyberg?
 • Nej.
Är det den typ av politik vi vill ha i Sundbyberg?
 • Jag tycker inte det.
I den gemensamma budgeten från Moderaterna och Folkpartiet höjde vi skolpengen istället för att sänka den. Vi hade också med en rejäl sänkning av de omotiverade höga lokalkostnaderna. Lokalerna hyr skolorna från en annan del av kommunen så den höga hyran snurrar runt i systemet utan att komma eleverna till godo. Mer information om vår budget finns på Moderaterna i Sundbybergs hemsida.

Om ni inte redan har skrivit under namninsamlingen för att stoppa varslen i skolan som föräldraföreningen på Ängskolan har startat så tycker jag att ni skall göra det.

Tabellen med alla siffror för 2011 finns på denna länk (andra tabellen på sidan 39, OBS ca 10MB stor fil) och alla siffror för 2012 finns på denna länk (första tabellen på sidan 20, OBS ca 20MB stor fil).

Blogg: Duvbomoderaten


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Hej Morgan!

  Det är tråkigt att se att du väljer att inte redovisa alla fakta. Dina slutsatser blir därmed inte korrekta.

  Exempelvis glömmer du av någon anledning att nämna att vi höjer den socioekonomiska pengen med motsvarande 1241 kronor per elev, om man slår ut den på alla.

  Kan det bero på att Moderaterna sa nej till hela denna höjning som du inte redovisar den här?

  Att skolpengen ser lägre ut har bla att göra med att IT-kostnaderna sänkts, dvs en effektivisering som jag tycker är fullt rimlig.

  Det är riktigt att lokalpengen är något högre 2012 än 2011, men det beror på att hyrorna höjs (och vissa skolor hyr av privata hyresvärdar). Det är ändå så att vi sparar på lokalerna. Utan våra effektiviseringar av lokalkostnaderna hade de nämligen varit betydligt högre - närmare bestämt 14495 kronor per elev.

  Om du undrar mer är det bara att höra av sig till mig eller till ekonomen på förvaltningen, som gärna hjälper till med att räta ut alla frågetecken! Jag tycker själv att det är krångligt att läsa budgetdokument, så jag förstår att det lätt blir fel. Men det är också ganska tråkigt att bli anklagad för att ljuga på felaktiga grunder.

  God jul,

  Marika Lindgren Åsbrink

  SvaraRadera
 2. God fortsättning Marika och alla andra,

  Till er som inte vet det så kan jag informera om att Marika Lindgren Asbrink (S) är ordförande i Grundskole- och gymnasienämnden i Sundbyberg och där med är den högst ansvariga politikern för de neddragningar som nu sker i Sundbybergs skolor.

  På fullmäktiges budgetdebatt sa Marika ”Vi skär inte ner på skolan, vi sparar på lokalerna, det är därför skolpengen för några av årskurserna är något lägre, det handlar om enbart besparingar på lokalerna, så att vi kan använda mer pengar i verksamheten.”

  Ni kan alla höra detta på http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_stockholm?title=tv4nyheterna_stockholm_22_36&videoid=2107046.

  Skall vi då gå igenom alla fel i detta korta uttalande?
  * Lokalkostnaderna ökar 2012
  * Då lokalkostnaderna ökar går det inte att använda mer pengar i undervisningen
  * Skolpengen minskar för alla årskurser 2012, inte några

  När du Marika säger ”det handlar om enbart besparingar på lokalerna, så att vi kan använda mer pengar i verksamheten”. Är det någon som då tror att lokalkostnaden i skolpengen höjs och att pengen till undervisningen sänks? Jag gör inte det.

  Att du nu meddelar något helt nytt, ”dvs att det bla att göra med att IT-kostnaderna sänkts” får mig bara att misstro dig mer.

  Jag har inga problem inga problem med att läsa varken kommunens budget eller nämndens internbudget och tycker det är tråkigt att du som högsta politiker i nämnden har det. Vad som är tråkigt är att ni utelämnar och förvrider fakta i dessa dokument. Marika: Varför gör ni det? Vågar ni inte stå för er politik?

  Med vänlig hälsning
  Morgan

  SvaraRadera