Moderaten Morgan: Vad är det för clowner vi har i regeringen?

söndag 26 oktober 2014

Vad är det för clowner vi har i regeringen?

http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/EU-namnden/Oppna-sammantraden-med-regeringen/Oppet-sammantrade-med-regeringen/?did=H2C220141022os1
Inte för att jag som Moderat delar regeringens åsikter men jag hade i alla fall hoppats på att de skulle kunna sköta styret av Sverige med en liten gnutta professionalism. Efter att ha sett hela EU-nämnden sammanträde den 22 oktober så kan jag bara säga att jag är förfärad och allvarligt bekymrad. Hela mötet kan ses på riksdagens hemsida och ett kortare klipp på Youtube.

Vad handlar det hela då om? Inför EU-topmöten så skall regeringen få godkänt av EU-nämnden för den linje som den skall driva i förhandlingarna. Till detta möte, som TV-sänds och ligger öppet på nätet, kommer statsminister Stefan Löfven och ber om att ha som mål 50-40-30 (olika miljömål). Han ber dock också om tillåtelse om att kunna förhandla ner detta mål till 40-27-30.

Detta är ett helt nytt sätt att hantera förhandlingar och mandat från EU-nämnden och till en början så uppstår stor förvirring av vilken mandat regeringen faktiskt vill ha. Till slut begär Jonas Sjöstedt (V) ajournering i fem minuter för att ge statsministern en liten kurs i hur man agerar och därefter släpper statsministern kravet på ett golv och önskar bara 50-40-30 som mål.

Om man nu bortser från att Stefan inte vet hur det har gjorts tidigare och att han struntat i att ta reda på hur det brukar skötas så är jag dock ändå allvarligt förbryllad över hur han egentligen tänkte. Detta möte i EU-nämnden är ju öppet för alla, det ligger på nätet för alla att titta på. Hur tänkte statsministern då han förutom att presentera målet som Sverige har (helt OK) också presenterade vilket vårt lägsta bud är? Är det någon i hela världen som går in i en förhandling och informerar om både vad man vill ha och vad man kan acceptera? Är det någon som tror att förhandlingen då leder till något annat än lägstanivån om man gör på detta vis? Det har sagts om Stefan Löfven att han skall vara bra på att förhandla men efter att ha sett EU-nämndens sammanträde och hans agerande så kan jag helt klart säga att jag har noll förtroende för honom även på detta område nu.

Hela klippet från EU-nämnden är 1 timme och 39 minuter så det tar ett tag att titta på men jag rekommenderar det starkt, det säger så mycket om vilken person vi har som statsminister just nu. Om du inte har tid med det så titta i alla fall på klippet på Youtube, det är bara 4 minuter långt.

Jag vill ha nyval NU, så här kan vi inte låta Sverige styras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar